MindfulPresence

Mindfulness verdiepen en Mindful Communiceren MVMC

In deze training verdiepen we onze meditatie beoefening en versterken ons zenuwstelsel, door middel van nieuwe begeleide meditaties, yin yoga en yoga nidra.
Daarnaast gaan we onderzoeken hoe we die bewuste aandacht in kunnen zetten in contact.
Om bewust aanwezig te zijn in het dagelijks leven en in de omgang met anderen, waar ons stress systeem gemakkelijk wordt getriggerd is voor de meesten van ons een hele uitdaging. We doen een variatie aan oefeningen die helpen inzichtelijker te maken wat er gebeurt tijdens communicatie. En om meer zicht te krijgen op onze conditioneringen en interpretaties, en waar we ons onnodig afsluiten, beschermen of verdedigen. Leren communiceren vanuit waarneming in plaats van interpretatie en vanuit medemenselijkheid in plaats van puur ik gericht
Door daarmee te oefenen kunnen we vrijer raken patronen waardoor verbinding zich kan verdiepen en verbeteren en we meer authentiek kunnen communiceren.

MVMC is een mooi vervolg, als je mindfulness verder wil integreren in je leven. In essentie geldt ook hier dat we oefenen om met open milde aandacht aanwezig te zijn bij onszelf, de ander en onze omgeving.

Deze training werd ontwikkeld door Zohair Elabd, Frits Koster en Lidewij Severins. (meer info via deze Link)
De oefeningen die we doen komen uit stromingen zoals interpersoonlijke mindfulness, Geweldloze communicatie, Deep Listening, Greenzone communicatie, Compassietraining en boeddhistische tradities. Aan bod komen

  • Kalmte en mildheids -meditaties
  • Ontspannende yin yoga en yoga nidra,
  • Minimaal één communicatie oefening per sessie waarbij we steeds een ander perspectief in het licht zetten
  • Onderzoek naar onze eigen rol en onbewuste aannames in contact en hoe we meer in overeenstemming met onze behoeften en waarden kunnen communiceren. 
  • Educatie over de werking van ons brein, emotieregulatie en motivatie systemen.

Praktisch: De training bestaat uit 6 wekelijkse sessies, een gedegen werkboek, audiobestanden, telefonische intake en coaching tijdens de training en een oefendag (niet in stilte;)

Meer info over data en kosten zie agenda


De Compassie training

Als je hebt ondervonden dat mindfulness je goed doet maar behoefte hebt aan nog meer integratie van een milde vriendelijke houding in je dagelijks leven, dan is de compassie training een mooi vervolg. Nog wat dieper dan in de mindfulness training, nodigt deze training uit tot nader zelfonderzoek; naar onbewuste patronen en overtuigingen die je weerhouden om met een open hart in het leven te staan.

Naast theoretische achtergrond informatie over de werking en evolutie van ons brein en emotie-regulatiesystemen gaan we veel oefenen met begeleide visualisaties, meditaties, schrijf en lichaamsoefeningen. De ervaringsgerichte oefeningen, gericht op compassievol omgaan met jezelf en anderen, kun je meteen toepassen in het dagelijks leven.

We gaan verder met het in onszelf (h)erkennen, ontwikkelen en verdiepen van een milde, compassievolle houding, in eerste instantie jegens onszelf (incusief onze schaduwkanten) en onze ervaringen.
Velen van ons hebben als kind niet de veilige emotionele bedding mee gekregen die we nodig hadden om ons in volle potentie te ontwikkelen. We creëren patronen om niet opnieuw oude pijn, afwijzing of angst te ervaren. En daarmee kunnen zich spanningen in lichaam en geest vast zetten.
Het vergt moed om te voelen wat er in je leeft. Om de signalen van je lichaam niet te ontwijken
maar als raadgever te zien. In de mindfulness training oefenen we daar al mee.
In de compassie training gaan we verder en stimuleren we het vermogen van jezelf te houden. Om een veilige bedding voor jezelf te zijn zodat je je gevoelens niet hoeft te ontwijken.
Bewustwording van patronen en de pijn erachter maakt je zachter voor jezelf. Daardoor zul je minder bevestiging van anderen nodig hebben. Tegenslagen brengen je minder uit evenwicht dan voorheen en je zult merken dat je veerkrachtiger wordt en betere keuzes kunt maken.

In deze training:
Oefenen wij om ons zelf dezelfde vriendelijkheid en zorg te geven als een goede vriend(in).
Oefenen we om sensitiever te worden naar onszelf en anderen.
Onderzoeken we 3 overlevingsmechanismen van ons brein:
Gevaar ontwijken, Jagen, Zorgen
Krijgen inzicht in hoe ze ons dagelijks leven beïnvloeden en hoe we ze positief kunnen inzetten
Leren we contact te maken met een innerlijke helper ipv innerlijke criticus
Emoties te omarmen en bevrienden zodat we er effectiever mee om kunnen gaan.

De training is gebaseerd op het werk van Chris Germer (klinisch psycholoog, verbonden aan Harvard Medical School), Kristin Neff (verbonden aan de universiteit van Texas en gespecialiseerd in zelfcompassie), Paul Gilbert, auteur van het boek The Compassionate Mind , en de Nederlandse pioniers Frits Koster en Erik van den Brink , die samen het boek Compassievol leven schreven. Dit boek krijg je gratis bij de training.

PRAKTISCH
De opbouw van de training is hetzelfde als de mindfulnesstraining:
8 sessies van 2,5 uur en een stiltebijeenkomst.
Je krijgt ook in deze training een uitgebreid werkboek en audiotracks om thuis mee te oefenen.

Voor data, locatie en prijzen, zie agenda

 

 

 

Vervolgtraining_Cecile Sandhya Mertens

 

Life is nothing but an opportunity for love to blossom. If you are alive, the opportunity is there – even to the last breath.

Osho

 

Wanneer je geen mindfulnesstraining hebt gedaan, maar wél ruime ervaring hebt met meditatiedisciplines, kan tijdens een gesprek worden bepaald of een vervolgtraining geschikt is voor je. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het beoefenen van mindfulness en (zelf)compassie leidt tot een grotere stressbestendigheid, een beter zelfbeeld, een groter gevoel van veiligheid, warmte en acceptatie. Dit alles leidt tot een gezondere relatie en verbondenheid met onszelf en anderen. 

 

Mindfulness online oefensessie

Elke dinsdagavond van 20:00 tot 21:00 uur. Op basis van donatie.

We doen een begeleide meditatie (mindfulness en compassie) aangevuld met diverse ademoefeningen, soms een een bodyscan of yoga nidra.
Ook is er tijd om de hindernissen die we tegenkomen bij het oefenen te bespreken en het delen van praktische tips om mindfulness toe te passen in het dagelijks leven.
Voor ieder die de basis mindfulness training heeft gedaan of anderszins ervaring heeft met meditatie.
Als je mee wilt doen, of vragen hebt, neem gerust contact (ook voor de Zoom link).